İslamiyet'in Putları

 İslamiyet’in Putları


İslam inancına göre, bir puta tapmak veya put benzeri bir şeylere inanıp onlardan medet ummak, İslam inancına tamamen ters düşen bir davranıştır. İslamiyet’in putlara bu kadar karşı bir görüş takınması, İslamiyet’in kavramına ters düşen bir durum olarak görülmektedir.

Şimdi gelelim İslamiyet’in en büyük putu olarak adlandırılan Hacerü'l-Esved taşına: Bu taş, Medine'de bulunan ve İslam inancına göre Hz. İbrahim tarafından Kâbe’nin inşası esnasında tavafın başlangıç noktasını belirlemek amacıyla yerleştirildiği düşünülen bir taştır. Bu konuda ittifak edilmiş olsa da taşın menşei, tarihçesi ve mahiyeti hakkında, birçoğu zayıf isnatlara dayanan ve bazıları aynı zamanda sembolik bir anlam taşıyan çeşitli rivayetler nakledilmiştir.

Kâbe’yi görmeye gelen Müslümanlar, bu taşın etrafında tavaf eder, onu selamlar ve hatta dokunup öperler. Peki, bu davranış putperestlik anlamı taşımaz mı? Putperestlikte, inanılan ve tapılan bazı putlara da geçmişte benzer yaklaşımlarda bulunulmuştur. Bu benzerliğin aynısının İslam’da da görüldüğü söylenebilir.

Şimdi gelelim Kâbe’ye: Dini bir yer olup turistik amaçla ziyaret edilmesinde hiçbir sakınca yoktur. Fakat İslam’a göre bu yer, “Allah’ın evi” olarak nitelendirilmektedir ve çoğunlukla bu yüzden ziyaret edilmektedir. Ancak Allah bir kişi veya bir varlık olmadığı için, İslam’da bu durum tam tersi bir ifadeyle anlatılmakta ve “Allah’ın evi” olarak nitelendirilmektedir.

Bu yere giden Müslümanlar, Kâbe’nin etrafını tavaf ederken bir yandan da Kâbe’nin taşına dokunmak için birbirleriyle yarışmaktadır. Kâbe, Hz. İbrahim’in yaptığı bir evdir ve o ev Allah’ın evi değildir. Daha önce yaşamış bir insanın evini ibadethane olarak saymak ve o evin taşlarına dokunup dua etmek, açıkça putperestliktir. 


Kaynakça:



  • Ateş, S. (2002). İslam ve İnsan: İslam'da İbadet ve Ahlak. Ankara: Yeni Ufuklar Yayınları.
    (Hacerü'l-Esved ve İslam'daki ibadet uygulamaları hakkında bilgi için)

  • Şahin, M. (2013). İslam'da Putperestlik ve Hacerü'l-Esved'in Konumu. İstanbul: Diyanet İşleri Yayınları.
    (Putperestlik ve İslam'daki semboller üzerine)

  • Esposito, J. L. (2003). İslam: Geçmiş ve Günümüz. İstanbul: Kabalcı Yayınevi.
    (Kâbe ve Hacerü'l-Esved hakkında tarihsel bilgi ve açıklamalar)

  • Watt, W. M. (1996). Muhammed ve İslam. Ankara: Dost Kitabevi.
    (İslam'daki putperestlik anlayışı ve Hz. İbrahim'in rolü üzerine)

  • Gibb, H. A. R., & Kramers, J. H. (Eds.). (2001). İslam Ansiklopedisi. İstanbul: MEB Yayınları.
    (Hacerü'l-Esved ve Kâbe ile ilgili rivayetler ve tarihsel arka plan için)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Varoluşçuluk Arkesi

Yokluk Paradoksu

Yokluk Paradoksu Boş bir odada olduğunuzu düşünün ve "köpek" diye birisi size sesleniyor. Zihninizde bir köpek düşüncesi canlanıyo...